מדי שנה מאובחנים למעלה מ-10,000 חולים בסרטן העור. על אף שמדובר בסוג הסרטן הנפוץ בעולם, חשוב לדעת כי חלק גדול מן מהנגעים אינם מעמידים אותך בסכנת חיים במיוחד בעת גילוי והסרה נכונים ומוקדמים. מדובר בנגעים הגדלים באופן מקומי בשל סיבות שונות, שראשיתן מצויות בגנטיקה וסוגי עור ואחריתן נעוצות בחשיפה ממושכת לשמש ומערכת חיסונית מוחלשת.
ניתוח מוז נחשב לטכניקה מיקרו כירורגית, היעילה והמתקדמת בעולם לטיפול בסרטן העור עם למעלה מ-98 אחוזי הצלחה. בגידולים מסוג (BCC) קרצינומה של תאי בזאליים ו- קרצינומה של תאי הקשקש (SCC), ניתוח מוז נמצא יעיל במיוחד.
מה זה ניתוח מוז?
שיטת המוז פותחה על ידי מנתח העור ד"ר פרדריק מוז בשנות השלושים של המאה הקודמת. והייחודיות של השיטה היא בכך שהרופא המנתח מבצע לא רק הסרה של הגידול אלא גם בדיקה מיקרוסקופית ופיענוח פתולוגי כבר בתהליך הניתוחי.
הרופא המנתח מסיר את הגידול בצורה מינימלית, ומוודא שבוצעה הסרה מלאה על ידי בדיקה מיקרוסקופית של הרקמה שהוסרה בחדר הסמוך. רק לאחר מכן מבצע סגירה ושחזור מדוייק של אזור ההסרה.
ניתוח בשיטת מוז מבטיח את הסרתם של כלל שורשי ושלוחות הגידול באופן מלא, ומבטיחה כי שולי הרקמה נבדקו כראוי, זאת ללא עיכוב וללא צורך בהכנסתו של רופא נוסף לשרשרת הטיפול. בנוסף, ניתוח בשיטת מוז מאפשר להימנע מכריתה לא נחוצה של רקמת עור בריאה ומאפשר שחזור מיטבי של האזור. עובדות אלו מקבעות את מעמדו של הניתוח בשיטת מוז כפיתרון האפקטיבי, האיכותי והאמין לטיפול בנגעים וגידולים של סרטן העור.
יש לשים לב שבישראל רופאים רבים אינם מוסמכי מוז ומבצעים הליך הנקרא סודו-מוז. בתהליך זה, הרופא המנתח אינו מבצע את הבדיקה הפתולוגית של הגידול. הבדיקה מבוצעת על ידי רופא נוסף המורה לרופא המנתח אם להמשיך להסיר חלקים מהעור או שהגידול הוסר במלואו. בהליך זה התשובה מתקבלת לעיתים אף אחרי סגירה ושחזור של אזור ההסרה, דבר הפוגע באיכות הטיפול ובתוצאה הרצויה.
רופא מוסמך מוז הינו רופא שביצע תת-התמחות בתחום מטעם ACMS או ESMS
באילו מיקרים ניתן לטפל באמצעות ניתוח בשיטת מוז?
ניתוח בשיטת מוז הינו ניתוח מיקרוגרפי אותו ניתן לבצע בכל חלקי הגוף, לרוב הניתוח מתבצע באזורי הפנים והצוואר. השיטה יעילה במיוחד עבור:
- גידולים שגבולותיהם אינם ברורים
- גידולים ששבו לאחר טיפול או ניתוח
- גידולים שמוכרים ביכולתם לחזור בשנית
- גידולים המצריכים שימור של העור בתצורה בריאה לטובת שחזור, ללא יצירת פגמים אסטטיים בעקבות כריתתו של הגידול.
ניתוח מוז – התהליך
ניתוח מוז הינו ניתוח אמבולטורי, קרי הנעשה בשלבים:
שלב א'- הרדמה מקומית והסרה
בשלב הראשון מתבצעת הרדמה מקומית באזור המיועד, ולאחר שהוא הורדם, המנתח יתפנה להסרת הגידול לצד שכבה נוספת של רקמה שאינה נראית בעין. בסיום ההליך, המקום ייחבש והפציינט יועבר לאזור המתנה.
שלב ב'- פענוח הגידול והדגימה
בשלב זה, דגימות הרקמה שהוסרה עוברות לבדיקה ואנליזה פתולוגית תחת מיקרוסקופ, לצורך אבחון התאים הסרטנים וזיהויים. הרופא המנתח בעצמו מבצע את הפענוח והאבחון הפתולוגיים. במהלך הפענוח, ובמידה ולא הוסרו כל שלוחות הגידול, משרטט הרופא המנתח על גבי מפת הגידול את המקומות הנדרשים להסרה עמוקה יותר וחוזר לשלב א'.
שלב ג'- שחזור ושחרור
הרופא המנתח מבצע שחזור של האזור בצורה אסתטית. זוהי מיומנות משמעותית נוספת של הרופא המנתח שמסייעת להחלמת האזור בצורה מהירה ואתסטית. המטופל יקבל מהרופא המנתח מכתב מסכם ובו כלל הפרטים על מהלך הניתוח לצד הנחיות להתנהלות בהמשך. לאחר כשבועיים מגיע המטופל לביקורת והסרת התפרים.
ד"ר מאיה סיני – מרצה ללימודי עור כירורגי בביה"ח Texas A&M, ארה"ב. רופאת עור, מנתחת מוז מוסמכת American College of Mohs Surgery ומוסמכת רפואה אסתטית. הסמכות ומיומנויות אלו מקנות לה את היכולות לבצע ניתוח באופן שלם ומלא עם תוצאות מצויינות.